Széchényi 2020

Egészséges Élet - Innovációs környezet és szakmai hálózat fejlesztése az Eszterházy Károly Főiskola és a Semmelweis Egyetem együttműködésében


Sajtóközlemény - projektzáró

TÁMOP-4.2.6.-15/1/2015-0006 Egészséges Élet - Innovációs környezet és szakmai hálózat fejlesztése az Eszterházy Károly Főiskola és a Semmelweis Egyetem együttműködésében


Az Eszterházy Károly Főiskola és a Semmelweis Egyetem konzorciumi partnereként vett részt a 2015. május 1. és november 30. között megvalósított TÁMOP-4.2.6.-15/1/2015-0006 azonosítószámú, „Egészséges Élet - Innovációs környezet és szakmai hálózat fejlesztése az Eszterházy Károly Főiskola és a Semmelweis Egyetem együttműködésében" című projektben.


A projekt sikerét legjobban az jelzi, hogy az egészségügyi-innovációs környezet felmérésének eredményeként a két felsőoktatási intézmény harmincas nagyságrendű jövőbeni együttműködési javaslatot fogalmazott meg és tárt saját vezetése elé.


A TÁMOP 4.2.6. pályázat egyik fő pillére az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpont (EST) profiljának kialakítása volt. A projekt egyik célja a 2013 óta működő tudásközpont eddigi tevékenységeinek és eredményeinek elemzése, valamint továbbfejlesztése volt. A projekt keretében kerültek meghatározásra a Tudásközpont működésének irányvonalai is. A Tudásközpont meglévő tevékenységterületei integrálásra kerültek az új struktúrába, melynek során három fő területen valósítja meg működését az EST. A tudásközpont fő tevékenységei közé tartozik a kutatás, a szolgáltatás, valamint az oktatás.


A tudásközpont nagy hangsúlyt fektet a hazai és a nemzetközi tudományos életben való aktív részvételre, melyet a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységén keresztül valósít meg. A kutatások területén alap és alkalmazott kutatások egyaránt lesznek. A kutatások témái a kurrens kutatási területeket érintik. Ide tartozik pl. az élsport, versenysport-, az életmód- a rekreációs-, illetve az egészségfejlesztéshez kapcsolódó kutatási területek is.
A szolgáltatási tevékenységet az EST a tudásközponton belül működő Egészségcentrumban valósítja meg. Szemléletünkben az egészség holisztikusan jelenik meg, így már az egészségmegőrzés, a prevenciói is kiemelt szerepet kap, de emellett megjelenik egyes betegségek kezelése és a rehabilitáció is. A projektben valósult meg az egészségcentrum szolgáltatási portfóliójának kialakítása is. Rövidtávú céljaink között jelenik meg a szolgáltatási portfólió kiajánlása és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó rehabilitációs központ, teljesítménydiagnosztikai központ és az életmód-tanácsadó központ szolgáltatásainak elindítása.


Az oktatási tevékenységét a tudásközpont a Sporttudományi Intézettel közösen valósítja meg. A tudásközpont kutatói mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben részt tudnak venni, valamint a doktori képzés sportot érintő tématerületeiben is. A tudásközpont helyszíne lehet az oktatói és hallgatói tudományos életnek, a kutatásoknak, valamint a tudásközpontban lévő tudás disszeminációja és oktatásba történő implementálása is megvalósul.
Célunk a térség vezető műhelyévé válni a Sport- és egészségtudományi kutatások és szolgáltatások területén, valamint jelen lenni a hazai és nemzetközi tudományos és szakmai életben.


A projektbe a Semmelweis Egyetem négy szervezeti egysége kapcsolódott be az gyógyszerésztudományi, a fogorvos-tudományi, valamint az egészségügyi menedzsment és innováció területén:

 

Gyógyszerésztudományi Kar:
A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara a „Növényi eredetű gyógyszerek és élelmiszerek fejlesztése és alkalmazása az egészségtudatos életmód kialakítására" című részprojekttel vett részt. A munka két tevékenységcsoport mentén haladt: az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet egy kérdőíves felmérést végzett, amely segítségével Magyarországon elsőként, nagy mintán (n=1052 fő) mérte fel a növényi alapú étrend-kiegészítők és funkcionális élelmiszerek alkalmazásának kockázatait a gyógyszerszedés, egészségműveltség és a beteg-együttműködés függvényében. A munka szükségességét alátámasztja a kérdőíves felmérés eredménye, miszerint bármelyik részmintát vizsgálva az étrend-kiegészítőket illetve funkcionális élelmiszereket valamilyen gyakorisággal fogyasztók aránya minden esetben 80% felett volt. Ez jelentős egészségügyi (interakciós) kockázatot hordoz magában főként az idősebb korosztály körében, akik általában valamilyen vényköteles gyógyszert is szednek. Szintén az intézet kutató csoportjai által oktatócsomag, expediálási irányelv és betegtájékoztató anyag is kidolgozásra került a projekt keretein belül, amelyeknek az első kipróbálása meg is történt.


A másik tevékenységcsoportban a Farmakognóziai Intézet és a Gyógyszerészeti Intézet együttműködésében egy új máriatövis és benedekfű kivonatot tartalmazó, kombinált étrend-kiegészítő készítmény prototípusának formulálása volt a cél. A termékfejlesztés eredményeként egy új étrend-kiegészítő készítmény válhat elérhetővé. Magyarországon számos májvédő, máriatövis kivonatot tartalmazó gyógyszer és étrend-kiegészítő van forgalomban, viszont nincs olyan, ami egyszerre a szabályos epeelfolyásra is hatna, ezért a benedekfű kivonattal kombinált készítmény kifejlesztésére esett a választás.


Fogorvostudományi Kar:
A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara, az egészségfejlesztés jegyében az Eszterházy Károly Főiskolával közös kutatást indított el a szájüregi prevenció és rehabilitáció több, fontos kutatási területén. A szájüregi rákmegelőző állapotok és daganatok megelőzése érdekében a dohányzás egészségkárosító hatására, a szájápolás fontosságára és az egészségtudatos életmódra hívta fel a figyelmet a két intézmény együttműködése. A szájüregi rehabilitáció, a fogpótlások két típusának (kivehető fogsorok és fogászati implantátumok) témakörben a konzorcium kutatási témákat hirdetett meg.

 

Egészségügyi Közszolgálati Kar és az Innovációs Igazgatóság:
A Semmelweis Egyetem legfiatalabb, interdiszciplináris szemléletű kara, az Egészségügyi Közszolgálati Kar és az Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatósága szorosan együttműködött a projekt tevékenységeinek megvalósítása során.


Az Igazgatóság mellett a Kar részéről két Intézet vett részt a feladatokban: az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Digitális Egészségtudományi Intézet.


Az egészségügyi menedzsment alprojekt tagjai felmérték Eger és környéke egészségügyi ellátórendszeri sajátosságait és kapcsolatba léptek a környék egészségügyi ellátóival, egészségipari vállalkozásaival. Számos lehetséges együttműködési terület került azonosításra, melyek jelentős jövőbeni egészségturisztikai, egészségipari K+F+I potenciált hordoznak.


Az egészségügyi területen komoly pályázati tapasztalattal bíró munkatársak felmérték az EKF pályázati folyamatait és a jövőbeni kutatás-fejlesztési tevékenységek elősegítése érdekében számos javaslatot fogalmaztak meg, új, innovatív módszertanokat alakítottak ki.


A konzorciumi partnerek eddigi pályázati, technológia- és tudástranszfer, valamint publikus megjelenést biztosító folyamatait a két intézmény közötti, valamint nemzetközi összehasonlításával, ill. az egyes folyamatok informatikai támogatási igényeinek megfogalmazásával támogatták az EKF jelen projektben elvégzett stratégiaalkotási, tervezési tevékenységeit.


< Vissza